Eerste huis kopen

Eerste huis kopen


Je wilt je eerste huis kopen. Een plekje voor je zelf. Een leuk maar toch ook spannend moment. Er komt veel bij kijken en waarschijnlijk heb je veel vragen. Hoeveel kan ik lenen? Welke hypotheek past bij mij? Waar moet ik allemaal op letten? Is het nu wel het juiste moment om een huis te kopen? In het grote doolhof wijst Quick Hypotheek je graag de weg.

belastingvrije schenking eigen woning


In 2022 mag je voor de aankoop of verbouwing van een woning een belastingvrije schenking tot € 106.671 ontvangen. Deze eenmalig hoge schenkingsvrijstelling wordt ook wel de jubelton genoemd. Ontvang je een schenking en gebruik je deze voor de eigen woning? Dan hoef je hierover geen belasting te betalen. Dit hoeft ook niet als je de schenking gebruikt voor aflossing van je hypotheek of de restschuld van je verkochte woning.

Voor wie is de schenkingvrijstelling


Wanneer betaal je geen schenkingsbelasting? Je moet een aantal voorwaarden voldoen: Je bent tussen de 18 en 40 jaar oud bent als je de schenking ontvangt. Als je ouder bent, maar je partner is jonger dan 40 jaar, dan geldt de vrijstelling ook. Je moet de schenking gebruiken voor de eigen woning. Hier valt onder: - Aankoop, verbouwing of onderhouden van je eigen woning - Aflossing van je hypotheek - Aflossing restschuld hypotheek - Afkopen van rechten op erfpacht, opstal of beklemming van de eigenwoning De schenkingsvrijstelling geldt niet voor de bijkomende kosten. Denk aan bemiddelingskosten voor de hypotheek, taxatie- en notariskosten, boeterente en bouwrente. Ontvang je de schenking in 2021 dan gebruik je het geld uiterlijk in 2023. Je kunt schriftelijk bewijzen dat de schenking aan jou is betaald en dat je de schenking hebt gebruikt voor je eigen woning. Jij of je partner hebben nog niet eerder gebruik gemaakt van een 'verhoogde vrijstelling' voor een schenking van dezelfde schenker. Is dit wel het geval, dan heb je in bepaalde gevallen toch nog rechts op een belastingvrije schenking. Als de schenking is vastgelegd in een overeenkomst, dan mogen daarin geen voorwaarden voor de schenking staan. Behalve dat de schenking op tijd voor de eigen woning moet worden gebruikt. Je vraagt de vrijstelling aan in de aangifte schenkbelasting 2021. Je mag de schenking van iedereen ontvangen. Bovendien kun je slechts eenmalig gebruik maken van de verhoogde vrijstelling.

Wat als je al eerder schenking hebt ontvangen


Heb je al eens eerder een schenking ontvangen die viel onder de verhoogde vrijstelling? Dan kun je slechts enkele gevallen nog een keer gebruik maken van een schenkingsvrijstelling. Voor sommige situaties is er een overgangsrecht. Schenkingen ontvangen vóór 1 januari 2010 Heb je vóór 2010 al gebruik gemaakt van een verhoogde schenkingsvrijstelling? Dan heb je in 2017 nog recht op een extra vrijstelling van maximaal € 27.567. Wanneer je in 2015 of 2016 ook gebruik hebt gemaakt van de aanvullende belastingvrije schenking van maximaal € 27.570, dan is het mogelijk om in 2017 of 2018 nog een aanvullende belastingvrije schenking voor een eigen woning te ontvangen van maximaal € 46.984. Zo kun je in totaal tot € 100.000 belastingvrij ontvangen.

Familiehypotheek


Meestal sluit je een hypotheek af bij een bank. Maar wist je dat je ook een familiehypotheek kunt afsluiten? Bij een familiehypotheek is niet de bank de geldverstrekker maar een familielid. Je leent dan geld van een familielid met je huis als onderpand. Zo’n familielening kan het kopen van je droomhuis een stuk dichterbij brengen.

Hypotheekrente familiehypotheek aftrekbaar


Hypotheekrente familiehypotheek aftrekbaar Als je aan de juiste voorwaarden voldoet, is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. Zoals elke lening voor een eigen woning moet je dan aan de volgende voorwaarden voldoen: je betaalt een 'normale' marktrente. Een veel lagere of hogere rente betalen mag dus niet. je lost de lening tenminste annuïtair af in maximaal 30 jaar. de lening wordt schriftelijk vastgelegd. Vastleggen hypotheek Leg de gegevens van de hypotheek zoals het lening bedrag, de rente, looptijd en de opzegtermijn goed vast. Liefst via de notaris. Je wilt in de toekomst geen discussies krijgen.

Starterslening en je eerste huis


De Starterslening is een aanvullende lening naast je hypotheek voor als je je eerste huis gaat kopen. En is ideaal voor een starterswoning. Het overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je volgens de normen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) maximaal kunt lenen. De Starterslening zorgt ervoor dat je op een verantwoorde manier iets extra’s kunt lenen bovenop het 'normale' maximaal te lenen bedrag met je inkomen.

Neem contact met ons op