Huis verbouwen en een hypotheek
Huis verbouwen en een hypotheek
Je woont prettig in je huis, maar je droomt van meer ruimte of comfort. Dan kan het verbouwen van je huis een optie zijn. Hoe ga je die verbouwing betalen? Dat kan op verschillende manieren. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.
Hogere inschrijving
Tweede hypotheek
Meefinancieren
Spaargeld
Consumptief krediet
Hypotheek oversluiten
Hogere inschrijving
Heb je een hogere inschrijving op je hypotheek? Dan kun je zonder dat je opnieuw naar de notaris hoeft je hypotheek verhogen. Dat scheelt in de kosten. Je kunt je hypotheek verhogen tot het ingeschreven bedrag. Het ingeschreven bedrag vind je op je hypotheekakte. Je hypotheekverstrekker toetst nog wel of je hypotheek verhogen voor verbouwing mogelijk is. Daarbij wordt gekeken naar je inkomen en naar de waarde van je woning nadat de verbouwing is uitgevoerd.
Tweede hypotheek
Ook kun je een tweede hypotheek afsluiten naast de hypotheek die je nu al hebt. Je sluit dan een extra hypotheek voor verbouwing van je huis. Om deze extra hypotheek te regelen moet je wel naar de notaris. Ook voor een tweede hypotheek wordt getoetst of de hypotheek op basis van je financiële situatie mogelijk is. Sluit je een tweede hypotheek af voor de verbouwing van je woning, dan is de rente alleen aftrekbaar als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluit. Je bestaande hypotheek kun je gewoon in stand houden.
Meefinancieren
Bij de aankoop van een huis zijn er ook mogelijkheden rondom de hypotheek voor verbouwing. Je krijgt dan meer ruimte in je hypotheek voor een verbouwing. Een voorwaarde om extra financiering te krijgen is dat je genoeg inkomen hebt en dat het meerwaarde van de woning oplevert, zoals een dakkapel of een aanbouw. Laat een makelaar-taxateur de waarde van de woning taxeren. Op basis van de waarde van de woning na verbouwing kan een hogere hypotheek worden verstrekt.
Overwaarde huis gebruiken voor verbouwen
Heb je overwaarde op je huis, de waarde van je woning is dan hoger dan de hypotheek die je er op hebt, dan kun je die mogelijk ook gebruiken om je verbouwing te betalen. De overwaarde moet je dan wel vrijmaken. Die doe je door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Wel toetst de geldvertrekker eerst of je de hypotheek kunt betalen.
Consumptief krediet
Wil je maar een klein bedrag extra lenen dan kan een consumptief krediet interessant zijn. Je hebt dan niet te maken met extra kosten zoals notaris- en taxatiekosten. Gebruik je het kredietbedrag dat je opneemt voor de verbouwing van je huis dan kan de rente, net als bij een hypotheek, fiscaal aftrekbaar zijn. Belangrijk is dan dat je, net als bij een annuïteiten of lineaire hypotheek, tijdens de looptijd aflost.
Hypotheek oversluiten
Je hypotheek oversluiten betekent dat je met je hypotheek overstapt van je huidige geldverstrekker naar een andere geldverstrekker. Wanneer de hypotheekrente laag is, kan oversluiten je mogelijk voordeel opleveren. Het kan ook interessant zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm. Of je hypotheek oversluiten verstandig is, is geheel afhankelijk van je wensen en mogelijkheden. Het is belangrijk om je goed te laten adviseren. Wij zetten alvast een aantal dingen op een rij over het oversluiten van je hypotheek.
Duurzaam verbouwen en je hypotheek
Steeds meer huiseigenaren zijn geïnteresseerd in een duurzame verbouwing. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Het is niet alleen goed voor het milieu maar uiteindelijk ook voor je portemonnee. Je kunt flink besparen op je energierekening door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of door het aanbrengen van extra isolatie.
Je kunt energiebesparende voorzieningen meefinancieren in je hypotheek. Sinds 2018 kun je maximaal 100% van de waarde van de woning aan hypotheek krijgen. Als je je huis energiezuiniger wilt maken dan gelden er andere regels. Je kunt dan tot 106% van de waarde van de woning lenen. Je moet het bedrag boven de 100% dan wel besteden aan energiebesparende maatregelen.