Alles over hypotheek

1Wat is een Annuïteitenhypotheek?
Met een Annuïteitenhypotheek blijven je maandlasten tijdens de gehele looptijd gelijk zolang de rente niet wijzigt. Het bedrag dat je iedere maand betaalt, noemen we de annuïteit. De annuïteit bestaat uit: aflossing en rente. De hoogte van de aflossing en het rentebedrag veranderen iedere maand. In het begin betaal je het grootste deel rente en los je minder af. Tegen het einde van de looptijd betaal je minder rente en los je juist meer af.
2Wat is een Lineaire Hypotheek?
Met een Lineaire Hypotheek dalen je maandlasten tijdens de looptijd zolang de rente gelijk blijft. Je maandlasten bestaan uit twee onderdelen: aflossing en rente. Het maandbedrag aan aflossing blijft gelijk. De rente betaal je over de resterende schuld. Die neemt steeds verder af, dus het bedrag dat je aan rente betaalt neemt ook af. Je maandlasten zijn in het begin het hoogst en dalen gedurende de looptijd. Handig als je stijgende uitgaven of minder inkomsten verwacht in de toekomst. De Lineaire Hypotheek is goedkoper dan de Annuïteitenhypotheek als je naar de gehele looptijd van de hypotheek kijkt. De schuld los je sneller af. Hierdoor betaal je over de totale looptijd minder hypotheekrente.
3Wat is het Verschil tussen annuïteit en lineair

Als startende huizenkoper heb je sinds de regels voor hypotheekrenteaftrek per 1 januari 2013 werden verscherpt eigenlijk nog maar twee hypotheekvormen om uit te kiezen: een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Wil je meer weten over wat het verschil tussen annuïteiten en een lineaire hypotheek is?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je de eerste jaren vooral veel rente en los je pas later in de looptijd meer af. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing. Zo los je juist sneller af en daardoor wordt het maandbedrag ook steeds lager. Het bedrag waarover je rente betaalt, wordt immers steeds kleiner. Over de gehele looptijd van 30 jaar heb je bij een lineaire hypotheek in totaal ook nog eens minder ‘kosten’ dan bij een annuïteitenhypotheek.

Toch is de annuïteitenhypotheek wel de meest gekozen hypotheekvorm van de twee. Dat heeft met name te maken met de lagere maandlasten aan het begin van de looptijd. Wat voor jouw situatie het beste is als je kijkt naar annuïteit of lineair, heeft vooral te maken met je persoonlijke situatie. Laat je daarom altijd goed adviseren.

4Wat is beter: annuïteit of lineair?
Het voordeel van een annuïteitenhypotheek is dat je aan het begin vooral rente betaalt en zo kun je maximaal gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Maar hoe lang heb je nog voordeel van de hypotheekrenteaftrek? De overheid heeft ervoor gezorgd dat de maximale aftrek wordt afgebouwd tot maximaal 37%. Daar heb je bij beide hypotheeksoorten last van, alleen op verschillende manieren.
5Annuïteit vs lineair: wanneer kies je welke?

Heb je de eerste jaren nog niet zo veel geld te besteden? Dan is een annuïteitenhypotheek passender dan een lineaire hypotheek. Zolang de rente nog laag staat, is een lineaire hypotheek ook behoorlijk betaalbaar als je nog niet aan je top zit qua inkomen.

Heb je een kinderwens? Dan weet je dat een deel van je inkomen binnenkort aan je kinderen besteed gaat worden. In dat geval is het prettig dat je steeds minder betaalt voor je hypotheek. Ook als je in de toekomst een dag minder wilt gaan werken of zelfs helemaal wilt stoppen met werken, is het fijn om na een aantal jaren minder woonlasten te hebben.

Ben je benieuwd of jouw ideale hypotheek een annuïteiten- of lineaire hypotheek is? Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over. Maak eens een afspraak met één van onze experts voor een onafhankelijk advies over de beste hypotheek voor jouw situatie!

6Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

De betekenis van een aflossingsvrije hypotheek is eigenlijk vrij eenvoudig aangezien de naam al voor een groot deel zegt wat dit hypotheek product doet. Een aflossingsvrije hypotheek (door sommigen ook wel een aflosvrije hypotheek genoemd) is namelijk een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd niet verplicht bent om af te lossen. Je hoeft maandelijks alleen maar rente te betalen. Op de einddatum moet je dan in één keer de hele lening aflossen.

Kenmerken van een aflossingsvrije hypotheek Tijdens de looptijd:

 • hoef je alleen rente te betalen;
 • los je niet af op de hypotheek.
 • Aan het eind van de looptijd moet je in één keer de hele hypotheek aflossen.

  7Aflossingsvrije hypotheek na 2013
  Wie (als starter) na 1 januari 2013 een hypotheek afsluit heeft alleen hypotheekrenteaftrek als hij de hypotheek aflost op basis van een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Voor bestaande aflossingsvrije hypotheken is er wel een uitzondering mogelijk, omdat er een overgangsregeling geldt. De overgangsregeling voor de (bestaande) eigenwoningschuld geldt voor de eigenwoningschuld die op 31 december 2012 bestond. De eigenwoningschuld is het deel van de hypotheek of lening waarover je de rente mag aftrekken. Dit is alleen een hypotheek of lening die betrekking heeft op jouw eigen woning, bijvoorbeeld om de woning aan te kopen, te verbeteren of te onderhouden. Gebruik je een deel van de hypotheek of lening om bijvoorbeeld je huis in te richten? Of om een auto te kopen? Dan hoort dit deel niet bij je eigenwoningschuld.
  8Kun je nog een aflossingsvrije hypotheek krijgen?
  Het feit dat je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt bij het nu afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek, betekent nog niet dat je geen aflossingsvrije hypotheek meer kunt krijgen. Deze hypotheekvorm komt tegenwoordig steeds vaker weer voor als gevolg van de huidige lage rentestand. Het belastingvoordeel dat iemand dan misloopt is vaak zo klein, dat het interessant is om (een deel van) de hypotheek aflossingsvrij te houden. Laat je hierbij wel altijd goed adviseren door een van onze hypotheekadviseurs of dit in jouw geval ook verstandig is om te doen.
  9Aflossingsvrije hypotheek aflossen

  Er komt een moment dat de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek afloopt, doorgaans na 30 jaar. Je hypotheek moet dan in één keer worden afgelost. Afhankelijk van je situatie zijn er op dat moment diverse mogelijkheden, zoals:

 • Extra terugbetalen. Je hebt eigen vermogen opgebouwd en je lost hiermee de hypotheekschuld af.
 • Nieuwe hypotheek. Je sluit een nieuwe hypotheek af waarmee je de oude hypotheek aflost.
 • Verhuizen. Het kan zijn dat je persoonlijke situatie is veranderd: de kinderen zijn bijvoorbeeld het huis uit en je wilt kleiner gaan wonen. Je verkoopt je huis en lost met de opbrengst de hypotheekschuld af.
 • 10Wat is bankspaarhypotheek
  Een bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijks geld apart zet voor de aflossing van je hypotheek. Dit geld komt op een geblokkeerde spaarrekening te staan, die uitsluitend gebruikt wordt voor het aflossen van je hypotheekschuld. Op de einddatum van je bankspaarhypotheek wordt het saldo op je spaarrekening vrijgegeven, en los je in één keer je hypotheek af.
  11Voor- en nadelen van een bankspaarhypotheek

  Voordelen van een bankspaarhypotheek:

 • Tijdens de looptijd van je hypotheek is er geen verplichte aflossing
 • Je gespaarde geld kan belastingvrij aangroeien
 • Je hypotheek wordt gegarandeerd afgelost op de gestelde einddatum
 • Nadelen van een bankspaarhypotheek:

 • Je bent afhankelijk van de hypotheekrente voor het rendement van je spaarinleg
 • Je hebt geen overlijdensrisicodekking
 • Je zit langere tijd vast aan de combinatie van één hypotheekverstrekker en één bank voor je spaarrekening.
 • 12Hypotheekrenteaftrek
  Vanaf 2013 is het fiscaal niet meer toegestaan een nieuwe bankspaarrekening te openen of een bestaande bankspaarrekening te verhogen. Sluit je na 1 januari 2013 een hypotheek af, dan heb je alleen hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek aflost op basis van een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Lopende bankspaarrekeningen worden geëerbiedigd en kunnen één-op-één worden meegenomen naar een nieuwe woning of nieuwe financiering (oversluiten).
  13Wat is een beleggingshypotheek?
  Bij een beleggingshypotheek of beleggershypotheek bouw je het vermogen op om af te lossen via beleggingen. Bij een beleggingshypotheek wordt voor jou geïnvesteerd in beleggingsfondsen via een aparte beleggingsrekening.
  14Hypotheekrenteaftrek

  • Het vermogen voor de aflossing wordt niet binnen een verzekering opgebouwd;

  • Je belegt door middel van een éénmalige of periodieke inleg in beleggingsfondsen;

  • Het in de beleggingsrekening opgebouwde vermogen wordt belast in Box 3.

  Deze variant lijkt op een bankspaarhypotheek, met het verschil dat beleggen meer risico met zich meebrengt.
  15Voor- en nadelen van een beleggingshypotheek

  Voordelen van een beleggingshypotheek

  • Er is een kans dat je meer kapitaal overhoudt dan je nodig hebt om af te lossen;

  • Je profiteert bij twee van de varianten van een belastingvrije kapitaalopbouw;

  • Zolang de rente van je hypotheek niet wijzigt, blijven je maandlasten gelijk.

  Nadelen van een beleggingshypotheek

  • Beleggen brengt altijd een risico met zich mee. Het kan voorkomen dat het rendement te laag is en je niet genoeg eindkapitaal hebt om af te lossen;

  • Als je kiest voor een beleggingsverzekering, betaal je ook voor een overlijdensrisicodekking en die kan duur zijn;

  • De kosten die je betaalt voor je beleggingsverzekering zijn hoog.

  16Hypotheekrenteaftrek en maandlasten

  Wie na 1 januari 2013 een hypotheek afsluit heeft alleen recht op hypotheekrenteaftrek als hij de hypotheek aflost op basis van een annuïteiten- of een lineaire hypotheek.

  Zoals bij elke hypotheek, is ook bij beleggen in een hypotheek de rentestand van belang voor de maandlasten die je betaalt. Je betaalt elke maand een bepaalde inleg en kosten voor de beleggingen. Daarnaast betaal je eventueel een premie voor een overlijdensrisicoverzekering. Je maandlasten blijven gelijk zolang de hypotheekrente en inleg/premies voor de beleggershypotheek niet veranderen.

  17kan ik beleggingshypotheek afsluiten?
  Misschien wil je na het lezen van deze informatie graag een beleggingshypotheek afsluiten of je maandlasten voor een beleggingshypotheek berekenen. Dat is niet mogelijk, want deze hypotheekvorm wordt niet meer aangeboden. De reden daarvoor is dat beleggingshypotheken niet meer passen binnen de huidige regelgeving rondom de hypotheekrenteaftrek. Als je op dit moment een beleggingsverzekering hebt, kun je hem nog wel oversluiten naar een andere bank of er een andere woning mee financieren. Je kunt het bedrag niet meer verhogen.
  18Wat is een familiehypotheek ?
  In principe is een familiehypotheek niets anders dan een reguliere hypotheek. Alleen leen je in dit geval het geld niet bij een bank maar bij familie. Dat kunnen je ouders zijn, maar dat hoeft niet. Ook bij je grootouders of je oom kun je een familiehypotheek afsluiten. Het onderpand van de lening is de woning zelf. Onderling bepaal je de bijbehorende voorwaarden van de af te sluiten lening. Zoals onder andere de hoogte van het te lenen bedrag, de looptijd, het rentepercentage en de manier van aflossen. Al deze voorwaarden kun je het beste vast laten leggen bij een notaris, maar dat is niet verplicht.
  19Hoe werkt een familiehypotheek?
  Een familiebank hypotheek werkt precies hetzelfde als een hypotheek die je bij een bank zou afsluiten. Het enige verschil is dat je het geld nu niet leent bij de bank maar bij een familielid. En dat je tot op zeker hoogte samen invloed kunt uitoefenen op de bijbehorende voorwaarden van de hypotheek.
  20Hoogte familiehypotheek en voorwaarden

  In principe kun je een familiehypotheek zo hoog maken als je zelf wilt. Je bent daarbij namelijk in eerste instantie niet gebonden aan de regels die een bank stelt. Op deze manier kan er bij een familiehypotheek bijvoorbeeld meer dan 100 procent van de waarde van de woning worden geleend en kan je het bedrag dat bijvoorbeeld nodig is voor bijkomende kosten bij de koop van de woning of een verbouwing volledig lenen.

  Wel moet je een marktconforme rente afspreken en de lening in maximaal 30 jaar lineair of annuïtair aflossen om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. Het is belangrijk om de leningsvorm en de rente vast te leggen in een leningsovereenkomst. Ook moet je de lening aangeven bij de Belastingdienst en duidelijk maken dat het bedrag wordt gebruikt voor de aankoop van een huis.

  Maar je kunt je natuurlijk afvragen of het voor ouders wel zo verstandig is om hun kind een zo hoog mogelijke lening te verstrekken. En bedenk ook: heb je naast de familiehypotheek nog een hypotheek nodig bij de bank om het huis te kunnen betalen? Dan zal de bank deze familiehypotheek meenemen bij het bepalen van jouw maximale lening. Hierdoor kun je bij de bank waarschijnlijk minder hypotheek krijgen.

  21Rente bepalen bij een familiehypotheek constructie

  We stipten het net al even aan: je moet wel een marktconforme rente bij een familiehypotheek hanteren. Met het oog op de hypotheekrenteaftrek kan het voordelig zijn om een maximale rente af te spreken. Hoe hoger de rente, hoe fiscaal voordeliger je zelf uit bent. Bovendien heb je ook nog de mogelijkheid om je ouders de te veel betaalde rente terug te laten schenken aan je (belastingvrij). Houd daarbij wel goed in de gaten wat de precieze regels (en de belastingvrije bedragen) zijn van het schenken van ouder naar kind.

  De belastingdienst stelt echter wel grenzen aan de maximale hypotheekrente. Om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek mag de rente niet veel lager of hoger zijn dan wat een bank zou vragen voor dezelfde lening. De rente van de familiehypotheek moet dus te vergelijken zijn met die van een vergelijkbare hypotheek bij een bank. Bij een te hoge of lage rente kan een deel van deze rente mogelijk als een schenking worden gezien.

  22Voor- en nadelen familiehypotheek

  Voordelen familiehypotheek:

 • Je hoeft niet naar de bank om geld voor je huis te lenen.

 • Je kunt in grote mate zelf de bijbehorende leningsvoorwaarden bepalen.

 • De rente-inkomsten zijn voor je ouders of andere familieleden onbelast.

  Nadelen familiehypotheek:

 • Er is weinig tot geen ondersteuning bij het afsluiten en beheren van de lening.

 • Als afspraken niet of niet voldoende worden nagekomen, kan dit tot familieruzies leiden.

 • 23Generatiehypotheek

  Een generatiehypotheek kan een oplossing zijn voor starters op de woningmarkt die hun droomhuis zelf (nog) niet kunnen bekostigen. Veel starters hebben dit probleem: ze verdienen in de eerste jaren van hun carrière nog niet genoeg om de benodigde hypotheek te kunnen krijgen, of hebben nog niet het stabiele inkomen dat nodig is voor de verkrijging van een hypotheek. Waarom zou je niet de hulp van je familie inschakelen, als ze daar bereid toe zijn?

  Bij een generatiehypotheek staan je ouders of grootouders garant bij het afsluiten van een hypotheek bij een bank of geldverstrekker. Zij tekenen dan voor het deel van de hypotheek dat jij niet zelfstandig kan dragen. Daarbij wordt het inkomen van je (groot)ouders getoetst om er zeker van te zijn dat zij de lasten wel kunnen dragen. Is na verloop van tijd je inkomen voldoende gestegen om de hypotheek zelf te dragen, dan wordt de hypotheek aangepast.

  Let op: een generatiehypotheek is iets anders dan een familiehypotheek. Bij een familiehypotheek leen je geld van je ouders of andere familieleden om een huis te kopen.

  24Het kiezen van de juiste hypotheekvorm
  Welke constructie je ook kiest, als je samen met je ouders de financiering van je huis aangaat, wil je natuurlijk je zaken tot in de puntjes geregeld hebben. Daarbij is de keuze voor de juiste hypotheekvorm erg belangrijk. De generatiehypotheek is beperkt verkrijgbaar bij geldverstrekkers.
  25Wat gebeurt er met je hypotheek als je een nieuw huis koopt?
  Als je een nieuw huis koopt en je oude woning verkoopt, dan los je de hypotheek af met de opbrengst van de verkoop van je oude woning. Als de opbrengst van je huis hoger is dan je bestaande hypotheek, dan houd je overwaarde over. Als de bestaande hypotheek hoger is dan de opbrengst, zit je met een restschuld. Je kunt er echter ook voor kiezen om de voorwaarden van je oude hypotheek mee te nemen en dus als het ware je hypotheek behouden.
  26Huidige hypotheek meenemen
  Als je oude hypotheek nog goed aansluit bij je huidige situatie en je toekomstige woning, dan kun je deze in veel gevallen meenemen. Eigenlijk sluit je wel een nieuwe hypotheek af. Je neemt je huidige hypotheekrente, maandlasten en andere voorwaarden dan mee. Betaal je bijvoorbeeld momenteel een lagere rente dan de huidige, dan is het gunstig om deze aan te houden. Wel moet je je hypotheek financieren bij dezelfde hypotheekverstrekker.
  27Je hypotheekrente vastzetten: hoe lang?
  Er zijn heel veel smaken als het gaat om je hypotheekrente en hoe lang deze vast te zetten. Zo kun je kiezen voor een variabele rente óf voor een vaste rente. Bij een variabele rente, ook wel korte rente genoemd, is de rente gekoppeld aan de rente in de markt. Het rentepercentage schommelt dan gedurende de looptijd van je hypotheek. De rente wijzigt tijdens de looptijd iedere maand, kwartaal of half jaar.
  28Rente vastzetten

  Bij een vaste rente, ook wel lange hypotheekrente genoemd, zet je de rente voor een langere periode vast. Deze periode kan variëren van één tot dertig jaar. Het percentage dat je bij het afsluiten (of oversluiten) van je hypotheek vastzet, verandert niet gedurende de rentevaste periode. Wil je de rentevaste periode toch eerder openbreken? Dan betaal je mogelijk een boeterente.

  Aan het einde van de rentevaste periode ontvang je een nieuw rentevoorstel om de rente opnieuw voor een bepaalde periode vast te zetten. Je kunt hiermee akkoord gaan, of op zoek gaan naar betere aanbiedingen en je hypotheek oversluiten.

  29Hypotheekrente lang vastzetten of niet?

  In een periode met lage hypotheekrentes, zoals de afgelopen jaren het geval was, kiezen veel mensen ervoor om hun hypotheekrente vast te zetten voor langere tijd, bijvoorbeeld voor twintig of dertig jaar. Op die manier ben je er zeker van dat je nog lang kunt profiteren van een lage rentestand. Houd je van zekerheid en wil je niet voor verrassingen komen te staan? Dan is het verstandiger om je hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Je weet dan zeker dat je maandlasten vrij stabiel blijven.

  In een periode van hogere rentestanden, kiest men juist vaker voor een

  kortere rentevaste periode, bijvoorbeeld van tien jaar of korter. Je hebt dan minder zekerheid over de maandlasten in de toekomst, maar je hebt wel kans dat de hypotheekrente lager ligt op het moment dat je rentevaste periode afloopt. Bovendien liggen de rentetarieven voor korte rentevaste perioden vaak lager, waardoor je direct profiteert van lagere maandlasten. Zo kun je op korte termijn goedkoper uit zijn. Of dat op lange termijn nog steeds zo is, is echter onzeker.

  30Toekomstplannen

  Houd ook rekening met je plannen voor de (nabije) toekomst. Heb je bijvoorbeeld een kinderwens, gaan je kinderen binnenkort studeren en wil je daaraan bijdragen, of wil je je baan opzeggen om voor jezelf te beginnen? Dan kan je wellicht beter kiezen voor een rentepercentage dat voor een langere periode stabiel blijft.

  Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om je hypotheekrente voor kortere tijd vast te zetten als je aan het begin van je carrière staat. Je verwacht dan dat je in de toekomst meer gaat verdienen en eventuele grotere stijgingen in de marktrente wel kunt veroorloven.

  31Starterslening en je eerste huis
  De Starterslening is een aanvullende lening naast je hypotheek voor als je je eerste huis gaat kopen. En is ideaal voor een starterswoning. Het overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je volgens de normen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) maximaal kunt lenen. De Starterslening zorgt ervoor dat je op een verantwoorde manier iets extra’s kunt lenen bovenop het 'normale' maximaal te lenen bedrag met je inkomen.
  32Wat is bijleenregeling
  De overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van je oude woning moet je weer investeren als je binnen drie jaar een volgende woning koopt. Als je dit niet doet en je sluit een lening af voor de volledige aankoopprijs van je nieuwe woning, dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over het lening bedrag ter grootte van die overwaarde. Vraag je adviseur naar de fiscale voorwaarden.
  33Energiebesparende maatregelen

  Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan normaal het geval is. Financier je energiebesparende voorzieningen (afgekort EBV genoemd), dan mag je in 2022 tot 106% (in plaats van 100%) van de waarde van de woning lenen.

  Bij het afsluiten van een hypotheek vindt er een inkomenstoetsing plaats. Die toetsing bepaalt hoeveel je kunt lenen. Ga je de woning verduurzamen, dan kun je in bepaalde situaties zelfs meer lenen. Je inkomen moet in de eerste plaats minimaal € 33.000 zijn. Je profiteert dan van het voordeel dat investeringen in energiebesparende maatregelen tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing worden gelaten. Bij een nul-op-de-meter woning (een woning waarbij evenveel of meer energie wordt opgewekt dan verbruikt) is dat bedrag zelfs € 25.000 met energieprestatiegarantie en € 15.000 zonder energieprestatiegarantie.

  34Doorhalen of royeren van een hypotheek

  Als je een hypotheek afsluit, teken je bij de notaris de hypotheekakte. Deze wordt geregistreerd bij het Kadaster. Deze registratie verdwijnt niet vanzelf als je jouw woning weer verkoopt. Het doorhalen of uitschrijven van de hypotheek gebeurt bij de notaris. De notaris zal een royementsakte opmaken. Met deze royementsverklaring wordt de registratie van je hypotheek bij het Kadaster ongedaan gemaakt.

  Royementskosten

  De kosten voor het royeren van je hypotheek is afhankelijk van de notaris. Je moet rekenen op doorhalingskosten (kosten voor het royeren van de akte) tussen de 90 euro en 500 euro. De royementskosten zijn fiscaal aftrekbaar.

  Is het doorhalen van een hypotheek verplicht?

  Het doorhalen van een hypotheek is niet altijd verplicht. Als je je hypotheek volledig hebt afgelost, maar wel in het huis blijft wonen, is doorhalen geen verplichting. Maar als je je huis verkoopt of je hypotheek oversluit naar een andere hypotheekverstrekker, is doorhalen wel verplicht.

  35Wat zijn energiebesparende maatregelen en voorzieningen?

  Onder de energiebesparende voorzieningen (EBV) die je tegen 106% kunt meefinancieren in je hypotheek vallen:

  Isolatie van gevel, dak, leiding of vloer;

 • HR++ beglazing (of hoger);
 • Een warmtepomp;
 • Zonnepanelen.

  Natuurlijk zijn er nog andere energiebesparende maatregelen, zoals een HR-ketel, een zonneboiler, vloerverwarming of rolluiken. Deze producten vallen echter niet onder de 'energiebesparende maatregelen' waarmee je onder de 106%-regeling of de mogelijkheid om € 9.000 extra te financieren valt.

 • 36Extra aflossen op je hypotheek

  Elk jaar kun je een gedeelte van je hypotheek vergoedingsvrij terugbetalen. Extra aflossen noemen we dat. Met een extra aflossing betaal je een deel van jouw hypotheekschuld terug. Een prettig idee, want je kunt er zo voor zorgen dat jouw maandbedrag daalt óf de looptijd van je hypotheek wordt verkort. Bereken van tevoren wat extra aflossen of een alternatief jou kan opleveren. Dit helpt je om een keuze te maken die nu en in de toekomst bij je past.

  De voor- en nadelen van extra aflossen Wil je nu lagere maandlasten door extra af te lossen? Of wil je je geld op een andere manier besteden? Soms levert een andere investering meer op.

  Voordelen

 • Lagere maandlasten of dezelfde maandlasten en een kortere looptijd
 • Ieder jaar een deel aflossen zonder een vergoeding te betalen
 • Lagere hypotheekschuld en minder kans op restschuld bij verkoop woning
 • Mogelijk minder belasting betalen over je vermogen in box 3
 • Mogelijk verval van jouw renteopslag
 • De premie voor de hypotheekbescherming of overlijdensrisicoverzekering kan mogelijk omlaag

  Nadelen

 • Spaargeld voor onverwachte uitgaven
 • Minder hypotheekrenteaftrek
 • Bij verhuizen kans op grotere eigenwoningreserve en kans op verlies overgangsrecht
 • Kan fiscaal nadelig zijn voor een spaar- of beleggingshypotheek
 • Soms levert een andere investering meer op
 • 37hoeveel heb je nodig voor een hypotheek in 2022?

  Als je een hypotheek gaat afsluiten, komen daar een aantal kosten bij kijken. Deze kosten kun je sinds 1 januari 2018 niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je hebt daarom eigen geld nodig als je een huis gaat kopen. Je moet dan denken aan een bedrag van ongeveer vier tot zes procent van de koopsom. Daarnaast kun je ervoor kiezen om nog extra eigen geld in te leggen en hiermee de hypotheek en dus de maandlasten te verlagen.

  Kosten koper betalen met eigen geld

  De kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden, worden ook wel kosten koper (k.k.) genoemd. De kosten koper moeten betaald worden door je eigen inleg en bestaan uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de leveringsakte. De overdrachtsbelasting bedraagt twee procent van de woningprijs. Kopers tot 35 jaar die een (eerste) huis kopen tot en met een bedrag van € 400.000, hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen.

  38Fiscale aspecten van een hypotheek
  Koop of verbouw je een eigen woning? En leen je daarvoor? Dan kan je de rente die je betaalt op die lening aftrekken van jouw belastbaar inkomen. De lening heet dan bij de Belastingdienst een ‘eigenwoningschuld’ en valt in box 1. Je mag de rente maximaal 30 jaar lang aftrekken. Heb je jouw lening afgesloten voor 1 januari 2001? Dan gaat de termijn van 30 jaar in op 1 januari 2001.
  39Wat is een variabele rente?

  Bij een variabele hypotheekrente, ook wel korte rente of flexibele hypotheekrente genoemd, is de rente die je voor de hypotheek betaalt, gekoppeld aan de rente in de markt. De rente wijzigt tijdens de looptijd iedere maand, kwartaal of half jaar.

  Als je een hypotheek afsluit met een variabele rente dan ben je afhankelijk van de rente op de geldmarkt. Met een variabele rente weet je dus niet zeker wat je maandelijkse lasten zijn, omdat je rente kan stijgen of dalen als de rente in de markt stijgt of daalt.

  Hoe werkt variabele rente?

  De variabele rente wordt bepaald door de Euribor-rente, de rente waartegen Europese banken geld aan elkaar lenen. Het verschilt per hypotheekverstrekker hoe vaak je rentepercentage gewijzigd wordt. Dit kan elke maand zijn, maar ook bijvoorbeeld elk kwartaal. Je maandlasten kunnen hierdoor behoorlijk fluctueren.

  Wanneer kiezen voor een variabele hypotheekrente?

  Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een variabele hypotheekrente. Laat je hierover adviseren door een hypotheekadviseur. Mogelijke redenen kunnen zijn:

 • Het huidige variabele rentetarief is voordeliger dan de rente langer vastzetten;
 • Je hypotheek loopt nog maar kort voor hij is afgelost;
 • Je bent op zoek naar meer flexibiliteit;
 • Je hebt geen moeite met fluctuerende maandlasten.

  Omzetten variabele rente naar vaste rente

  Soms is een variabele rente hoger dan de vaste rente, die je voor tien, twintig of dertig jaar vastzet. Heb je een variabele rente, dan kun je die omzetten in een vaste rente. Houd er wel rekening mee dat sommige aanbieders een opslag in rekening brengen.

 • 40Wat is vaste rente?
  Vaste rente De vaste rente, ook wel offerterente genoemd, is het meest statische systeem. De rente die in je offerte staat, verandert niet. Dat is natuurlijk een prima systeem bij een stijgende markt. Maar daalt de rente in de tussentijd, dan is het niet voordelig. Vanwege het ontbreken van extra faciliteiten, is de rente bij dit soort offertes vaak relatief laag.
  41Ik heb geen vast contract. Kan ik nu wel een hypotheek afsluiten?

  Heb je een contract voor bepaalde tijd (een tijdelijk contract) maar kom je wel in aanmerking voor een vast contract? Dan kan je aan je werkgever een intentieverklaring vragen. Een intentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring. Hierin staat dat als je blijft functioneren zoals je nu doet en de omstandigheden van het bedrijf niet veranderen je volgende contract een vast contract wordt. Voor het bepalen van je inkomen wordt dan gewoon gekeken naar je huidige inkomen.

  42Hypotheek voor flexwerkers via een uitzendbureau

  Als je een flexwerker bent met een uitzendcontract, kun je gebruik maken van een perspectiefverklaring om een hypotheek aan te vragen. Er wordt dan gekeken naar de toekomstige mogelijkheden van jou als flexwerker om een inkomen te vergaren. Het document laat zien dat er een objectief onderzoek is geweest naar je toekomstige arbeidsmarktpositie en verdiencapaciteit. Dit geeft de hypotheekverstrekker het vertrouwen dat er een realistische inschatting is gemaakt. De perspectiefverklaring heeft bij grote hypotheekverstrekkers dezelfde waarde als een werkgeversverklaring.

  Een perspectiefverklaring mag alleen worden afgegeven door een uitzendonderneming die in het register van de Stichting Perspectiefverklaring staat. Het register is te raadplegen op www.perspectiefverklaring.nl. Neem in ieder geval contact op met de intercedent van de uitzendonderneming waarbij je werkzaam bent. De intercedent kan je vertellen of de uitzendonderneming is geregistreerd bij de Stichting Perspectiefverklaring en hoe het proces verder verloopt.

  43Hypotheek met 0-uren contract

  Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een 0-uren contract. De hypotheekverstrekker zal dan gaan kijken naar je gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar.

  Is je huidige inkomen of je inkomen van het laatste jaar lager dan het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar? Dan wordt er over het algemeen gerekend met het recente lagere inkomen. Ook wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de branche waarin je werkzaam bent bij het bepalen van de maximale hypotheek.

  44Een hypotheek als zzp'er
  Wil je als zelfstandige een hypotheek afsluiten, houd er dan rekening mee dat je complete financiële situatie wordt doorgelicht. De bank kijkt naar het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap. Op basis daarvan kan onze adviseur je hypotheek berekenen als ZZP'er.
  45Hypotheek afsluiten met studieschuld

  Als je een DUO-lening (studieschuld) hebt, dan heeft dat een impact op je maximale hypotheek. Een studielening vermindert namelijk het bedrag dat je mag lenen bij het aangaan van een hypotheek. Het is natuurlijk wel gewoon mogelijk om een huis te kopen met een studieschuld. De invloed van een studieschuld is minder groot dan die van een andere lening (zoals een consumptieve schuld). De wegingsfactor die wordt gehanteerd bij een consumptieve schuld bedraagt namelijk twee procent, maar bij een studieschuld is die factor 0,65 procent (bij een studieschuld uit het oude stelsel) of 0,35 procent (bij een studieschuld uit het nieuwe stelsel). Daarbij is de wegingsfactor het percentage van de oorspronkelijke schuld dat wordt afgetrokken van de maximale woonlast per maand.

  Hypotheek berekenen met studieschuld

  Hoeveel telt de studieschuld mee? Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt rekening gehouden met het rentepercentage en de looptijd van de studielening. Daarnaast bepaalt de periode waarin de lening is afgesloten hoe zwaar de studieschuld meetelt voor je hypotheek. Heb je een lening volgens het oude leenstelsel (voor 1-9-2015) dan wordt er in 2022 gerekend met een maandelijkse last van 0,65% van het startbedrag van je lening. Valt je lening onder het nieuwe leenstelsel (na 1-9-2015), dan wordt uitgegaan van een maandelijkse last van 0,35% van het startbedrag van je studieschuld. Wat is in de praktijk nou het effect van een studieschuld op een hypotheek? Het voorbeeld hieronder laat zien hoeveel minder hypotheek je krijgt door een studieschuld.

  Studieschuld verzwijgen voor een hogere hypotheek?

  Een studielening staat niet geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Toch ben je verplicht op je studieschuld te vermelden bij de aanvraag van een hypotheek. Dan weet je namelijk zeker dat jij geen onverantwoorde lening aangaat en je je maandelijkse hypotheeklasten zonder problemen kunt betalen. Want ook al staat je studieschuld bij BKR niet geregistreerd, je moet nog wel gewoon de maandelijks verplichte aflossing aan DUO betalen. Bovendien moet je je studieschuld opgeven bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Mocht je het huis met verlies moeten verkopen en je blijft zitten met een restschuld, dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de hypotheekverstrekker. Een voorwaarde is dat je er wel zelf alles aan hebt gedaan om de restschuld zo laag mogelijk te maken. Ga je je studieschuld verzwijgen bij je hypotheek aanvragen, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het afbetalen van je restschuld.

  46Hypotheek met uitkering

  Of je in aanmerking komt voor een hypotheek, hangt vooral af van het type uitkering dat je ontvangt. In sommige situaties van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid is er sprake van een min of meer gegarandeerde uitkering. Deze kan dan gezien worden als vast inkomen, waardoor het wel mogelijk is om een eigen huis te kopen. In veel andere gevallen zal de uitkering niet, of maar gedeeltelijk, worden meegenomen bij de berekening van de maximale hypotheek.

  Hypotheek met WIA-uitkering

  Een WIA-uitkering (voorheen WAO-uitkering) ontvang je als je arbeidsongeschikt bent. Bij arbeidsongeschiktheid is het soms mogelijk om een hypotheek af te sluiten, afhankelijk van de vorm van de WIA.

  IVA-uitkering

  IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Als je minstens 80 procent en duurzaam arbeidsongeschikt bent, ontvang je een IVA-uitkering. Omdat deze uitkering min of meer vast is, kan deze worden meegenomen als inkomen bij de hypotheekberekening. Het is dus mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een IVA-uitkering.

  WGA- uitkering

  WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Een WGA-uitkering is meer tijdelijk van aard, waardoor het afsluiten van een hypotheek op basis van deze uitkering vrijwel nooit haalbaar is.

  Hypotheek met WW-uitkering

  Een WW-uitkering ontvang je wanneer je werkloos bent geworden. Omdat WW-uitkeringen tijdelijk zijn, wordt dit niet gezien als vast inkomen en kun je op basis van deze uitkering geen hypotheek krijgen.

  Hypotheek met Wajong-uitkering

  Een Wajong-uitkering is bedoeld voor mensen die vanaf jonge leeftijd een ziekte of een handicap hebben, waardoor zij alleen met begeleiding of zelfs helemaal niet kunnen werken. Met een Wajong-uitkering is het in principe mogelijk om een hypotheek aan te vragen. De hoogte van de hypotheek is afhankelijk van je gehele persoonlijke situatie en van het soort Wajong-uitkering.

  Hypotheek met Ziektewetuitkering

  Als je in de ziektewet zit of aan het re-integreren bent, dan is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Tijdens ziekte wordt je inkomen namelijk niet als stabiel gezien.

  Hypotheek oversluiten met een uitkering?

  De beoordeling van een hypotheek bij een oversluiting is hetzelfde als bij de aankoop van een woning. Dit betekent dat de regels met betrekking tot het oversluiten van een hypotheek met een uitkering hetzelfde zijn als de regels voor het kopen van een huis met een uitkering. Met een WW-uitkering of een tijdelijke WIA-uitkering zal het dus lastig zijn om je hypotheek over te sluiten. Met een Wajong of IVA-uitkering is dit wel mogelijk.

  47Variabel inkomen meenemen in je hypotheek

  Wat is variabel inkomen?

  Variabel inkomen is het deel van je inkomen dat niet vast is. Variabel inkomen is doorgaans extra inkomen dat afhankelijk is van doelen of prestaties, bijvoorbeeld een bonus. Het bedrag dat je ontvangt is vaak op voorhand niet duidelijk, maar afhankelijk van geleverde prestaties.

  De volgende vormen van inkomen vallen onder variabel inkomen:

 • Winstuitkering;
 • Productiebonus;
 • Prestatiebonus;
 • Provisie of deel van omzet (DVO);
 • Onregelmatigheidstoeslag;
 • Overwerk.

  Variabel inkomen meenemen in je hypotheek

  Of je jouw variabele inkomen mee kunt nemen in je hypotheek, hangt af van het soort inkomen. Ook kunnen de regels hierover per hypotheekverstrekker verschillen. In ieder geval gelden de volgende voorwaarden:

 • Het variabele inkomen is structureel van aard en niet eenmalig (een eenmalige bonus mag je dus niet meerekenen);
 • Het variabele inkomen past binnen je functie en je huidige dienstverband;
 • Het variabele inkomen is niet afhankelijk van bedrijfsprestaties of -resultaten.

  Werkgeversverklaring variabel inkomen

  Om variabel inkomen mee te nemen in je hypotheek zal je documenten moeten overleggen aan de hypotheekverstrekker die als bewijsstuk dienen. Je werkgever dient de variabele inkomsten vermelden op de werkgeversverklaring. Andere bewijsstukken zijn bijvoorbeeld een salarisstrook en/of een jaaropgave.

  Hypotheek berekenen met variabel inkomen

  In onze maximale hypotheek rekentool kun je jouw variabele inkomen invullen en je maximale hypotheek berekenen. Let op: dit betreft een indicatie. Wil je exact weten hoeveel hypotheek jij kunt krijgen op basis van je vaste en variabele inkomen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs. De adviseur bekijkt voor jou of en welk deel van het variabele inkomen je kunt meenemen en bij welke hypotheekverstrekker je het beste de hypotheek kunt aanvragen.

 • 48Kan ik hypotheek krijgen met een AOW-uitkering?

  Op het moment dat je AOW ontvangt, dan is dat je vaste inkomen. Je kunt met dit inkomen dan ook een hypotheek krijgen. Wel wordt je AOW-pensioen pas meegenomen in je hypotheek vanaf de datum dat je daadwerkelijk de uitkering ontvangt.

  Hoeveel hypotheek kun je krijgen met AOW?

  Omdat de hoogte van de AOW is afgeleid van het wettelijk minimumloon, zul je op basis van enkel AOW geen hoge hypotheek kunnen krijgen. Als je naast je AOW ook een werkgeverspensioen ontvangt en eventueel nog andere aanvullingen op je pensioen hebt, ligt je maximale hypotheek alweer een stuk hoger. Hoeveel hypotheek je precies kunt krijgen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en kun je laten berekenen door een hypotheekadviseur.

  49Hypotheek afsluiten: waar let je op?
  Er is vaak al veel gebeurd voordat je daadwerkelijk je hypotheek gaat afsluiten. Je vindt allereerst een huis waar je een bod op wil uitbrengen. Vervolgens ga je onderzoeken wat het huis waard is, en kun je gaan onderhandelen over de aankoopprijs. En over andere dingen, zoals de overname van roerende zaken en de transportdatum. Word je het hierover allemaal eens, dan kun je een bod uit gaan brengen. Als je het eens bent over de prijs, dan teken je een koopcontract en moet je een plan gaan opstellen hoe je het huis gaat financieren.
  50Hypotheekofferte

  Voordat je een hypotheek afsluit, laat je je natuurlijk eerst adviseren voordat je een offerte laat opmaken. Een offerte is een voorstel van een geldverstrekker. Je vraagt als klant een voorstel voor een hypotheek aan bij een bank of andere hypotheekverstrekker, waarop deze terug zal komen met een aanbod. Dit gebeurt in de vorm van een offerte. Ga je als klant akkoord met de hypotheekofferte, dan is de volgende stap het afsluiten van je hypotheek.

  Wat leg je vast in een offerte?

  Een hypotheekofferte aanvragen is het officiële verzoek tot het aangaan van een hypotheek. Je kunt deze stap dus niet zomaar overslaan. De geldverstrekker doet een voorstel voor de volgende punten binnen je hypotheek:

 • Het te lenen bedrag;
 • Hypotheekvorm;
 • Looptijd van de hypotheek;
 • Rentepercentage;
 • Overige voorwaarden van de lening.
 • 51Hypotheek aanvragen: hoe werkt het?

  Sinds juli 2016 gelden voor het aanvragen van een hypotheek speciale Europese regels, ook wel bekend als MCD (Mortgage Credit Directive). Op basis van deze regels verloopt het aanvraagproces nu bij vrijwel alle hypotheekverstrekkers op dezelfde manier. Nadat je advies hebt ingewonnen over de voor jou best passende hypotheek wordt de hypotheekaanvraag ingediend bij de hypotheekverstrekker van je keuze. Die hypotheekverstrekker stuurt je binnen enkele dagen een zogenaamd voorlopig renteaanbod. Hierin staat de rente die de hypotheekverstrekker jou voor de hypotheek in rekening wil gaan brengen.

  Voorlopig en bindend aanbod

  Accepteer je het voorlopig renteaanbod, dan leg je hiermee de rente vast. Om een definitieve offerte te krijgen, moet je nog een aantal stukken aanleveren. In het voorlopig renteaanbod vraagt de hypotheekverstrekker om een aantal belangrijke stukken, zoals een werkgeversverklaring, salarisstrook, koopakte en taxatierapport. Nadat de hypotheekverstrekker deze stukken heeft ontvangen en akkoord heeft bevonden, ontvang je daarna een zogenaamd bindend kredietaanbod. En zoals het woord het al zegt: dit aanbod is wél bindend.

  Zodra je het bindend kredietaanbod hebt ontvangen, weet je zeker dat je je hypotheek hebt geregeld en kun je je makelaar een berichtje sturen dat je geen gebruik hoeft te maken van de ontbindende voorwaarden.

  Ook al kunnen de termen voor het voorlopig renteaanbod en het bindend kredietaanbod per geldverstrekker onderling verschillen, de werkwijze is vrijwel overal dezelfde. Er zijn trouwens enkele hypotheekverstrekkers die géén voorlopig renteaanbod sturen, die slaan deze stap over.

  Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

  De tijdsduur van een hypotheekaanvraag kan per situatie verschillen. Je bent sowieso afhankelijk van de doorlooptijden van de betreffende hypotheekverstrekker en voor het aanleveren van de werkgeversverklaring ben je afhankelijk van de snelheid waarmee je werkgever dit op kan pakken. Soms worden alle aangeleverde documenten in één keer goedgekeurd, maar soms wil de hypotheekverstrekker nog aanvullende documenten ontvangen. Over het algemeen kun je stellen dat een hypotheekaanvraag meestal binnen twee tot zes weken helemaal rond is.

  52Looptijd hypotheek

  Wat is de standaard looptijd van een hypotheek?

  De standaard looptijd van een hypotheek is 30 jaar. In de meeste gevallen is dit ook de maximale looptijd. Ook heb je 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek als de hypotheek is afgesloten voor aankoop (en of verbouwing) van een ‘eigen woning’.

  Verschil looptijd en rentevaste periode

  Als je een hypotheek afsluit voor dertig jaar, dan spreek je ook een rentevaste periode af met de hypotheekverstrekker. Dat is de periode waarin je hypotheekrente vaststaat. De rentevaste periode kan bijvoorbeeld één jaar zijn, maar ook tien, twintig of dertig jaar.

  Kun je kiezen voor een kortere looptijd?

  Het is soms mogelijk om in overleg met de hypotheekverstrekker te kiezen voor een kortere looptijd, bijvoorbeeld 20 jaar. Bijvoorbeeld omdat je over een tijdje met pensioen gaat en dan minder inkomen hebt.

  Hoewel je onderaan de streep minder hypotheekrente betaalt bij een kortere looptijd, zullen Je maandlasten hoger zijn dan wanneer je kiest voor een standaard looptijd van 30 jaar. Je hebt immers minder tijd om de hypotheek af te lossen. Daarnaast zal je maximale hypotheek lager zijn, omdat je maandelijks meer geld kwijt bent aan hypotheeklasten.

  Je kunt er ook voor kiezen om een looptijd van 30 jaar aan te gaan, maar ondertussen extra af te lossen op de hypotheek, waardoor je eerder klaar bent met aflossen.

  Kun je kiezen voor een langere looptijd?

  In principe is het niet mogelijk om te kiezen voor een looptijd langer dan 30 jaar. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een langere looptijd af te spreken. Dit is echter niet erg voordelig, omdat je over die extra tien jaar ook hypotheekrente moet betalen, terwijl je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek.

  53Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

  De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot 355.000 euro (in 2022). Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je verantwoord en betaalbaar. Met een NHG-hypotheek loop je als woningeigenaar minder risico en profiteer je van een rentekorting. Als je bijvoorbeeld je maandlasten niet meer kan betalen omdat je werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan moet je je huis verkopen. Als de opbrengst niet voldoende is om je restschuld af te lossen, betaalt het NHG, officieel ook wel Waarborgfonds Eigen Woningen genoemd, onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank.

  Voordelen NHG-hypotheek

  Het belangrijkste voordeel van de Nationale Hypotheek Garantie is de rentekorting die geldverstrekkers geven bij een hypotheek mét Nationale Hypotheek Garantie. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. Dit scheelt je al snel enkele honderden euro’s per jaar.

  Daarnaast zijn de normen voor de NHG in samenspraak met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) opgesteld. Dat betekent dat een hypotheek met NHG een verantwoorde lening is.

  Een ander voordeel van een hypotheek met NHG is dat je geen restschuld overhoudt bij een gedwongen verkoop. Het Waarborgfonds kan je dan de restantschuld kan kwijtschelden, wanneer je naar hun oordeel geen schuld hebt aan de gedwongen verkoop of alles hebt gedaan om de restschuld te verlagen.

  Wat zijn de NHG-regels?

  Je komt in aanmerking voor NHG als je voldoet aan onderstaande voorwaarden:

 • Het aankoopbedrag van de woning (plus eventuele verbouwingskosten) bedraagt vanaf 1 januari 2022 maximaal 355.000 euro.
 • Als er sprake is van energiebesparende voorzieningen dan kan je maximaal 6 procent extra lenen tot 376.300 euro.
 • De woning moet je hoofdverblijf zijn.
 • NHG is mogelijk voor alle soorten woonhuizen, voor appartementen en voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen. NHG is niet mogelijk voor de aankoop van recreatiewoningen, woonboten, garages en stacaravans.

  Nationale Hypotheek Garantie grens

  Je kunt niet bij elke hypotheek aanspraak maken op de Nationale Hypotheek Garantie. Er geldt namelijk een zogeheten Nationale Hypotheek Garantie grens bij een tweetal verschillende situaties. De hoogte van deze NHG-grens is als volgt:

  Het aankoopbedrag van het huis (plus de eventuele verbouwingskosten) mag vanaf 1 januari 2021 maximaal 355.000 euro bedragen. Breng je energiebesparende voorzieningen aan, dan bedraagt de maximale kostengrens op dit moment 376.300 euro. Het extra bedrag mag alleen aan energiebesparende voorzieningen besteed worden.

  NHG Kosten

  Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalige kosten aan NHG. Deze provisie is in 2022 0,6 procent van de koopsom. Koop je bijvoorbeeld van 250.000 euro, dan betaal je aan NHG 1.500 euro aan kosten (0,6% x 250.000).

  Is de Nationale Hypotheek Garantie verplicht?

  Je bent niet verplicht om een hypotheek met NHG af te sluiten. Maar als NHG mogelijk is, is het in principe altijd slim om ervoor te kiezen. Niet alleen profiteer je dan van een iets lager rentepercentage, je weet ook zeker dat de hypotheek bij je past aangezien dit volgens het Nibud voor je wordt uitgerekend. Bovendien blijf je niet met een restschuld zitten als je onverhoopt te maken krijgt met een gedwongen verkoop van je woning.

 • 54Starterslening: extra lenen naast je eerste hypotheek

  Startersleningen zijn bedoeld voor mensen die nog niet eerder een huis hebben gekocht en zelf in de woning gaan wonen. Er zijn voorwaarden opgesteld waaraan je moet voldoen om voor een starterslening in aanmerking te komen. Deze voorwaarden verschillen per gemeente. Zo bepaalt een gemeente de maximale hoofdsom van de Starterslening. Informeer bij jouw gemeente wat de voorwaarden zijn.

  Je vraagt je misschien af: hoeveel Starterslening kan ik krijgen? Dat verschilt per gemeente en hangt bovendien af van jouw financiële situatie. Houd in ieder geval rekening met het volgende:

 • De maximale Starterslening ligt rond de 20 procent van de verwervingskosten van de woning.
 • Het maximale bedrag ligt gemiddeld rond de 30.000 Euro. Dit kan per gemeente verschillen.
 • Sommige gemeenten hanteren een leeftijdsgrens, bijvoorbeeld 35 jaar.

  Hoe werkt de SVn Starterslening?

  Een starterslening wordt gezien als een extra hypotheek bovenop je 'gewone' hypotheek. Beide hypotheken moeten worden afgesloten onder de Nationale Hypotheek Garantie en hebben een looptijd van 30 jaar. Een Starterslening bestaat uit twee delen, een hypothecaire lening en een zogenaamde Combinatielening. Voor beide leningsdelen betaal je de eerste drie jaar geen maandlasten. Na drie jaar begin je met het betalen van rente en aflossing.

  Hertoets starterslening

  Mocht je na drie jaar nog onvoldoende inkomen hebben om de Starterslening af te gaan lossen, dan kun je een hertoetsing aanvragen. Dat kan wederom na 6, 10 en 15 jaar. Na 30 jaar moet je de lening volledig hebben afgelost.

  Starterslening aflossen

  Je kunt de Starterslening desgewenst altijd eerder aflossen. Het aflossen van de lening is altijd boetevrij.

  Wat kost een Starterslening?

  De afsluitkosten voor de Starterslening bedragen € 750. Daarnaast betaal je 0,6% van de hoofdsom van de lening aan NHG, een zogenaamde borgtochtprovisie. Bij een lening van € 25.000 is dit bijvoorbeeld € 150. Beide bedragen worden ingehouden op de hoofdsom van de lening en betaal je dus niet uit eigen zak.

  Ten slotte moet je voor de Starterslening naar de notaris. Je betaalt dus twee keer notariskosten: één keer voor de 'gewone' hypotheek en één keer voor de SVn Starterslening.

  Nadelen van een Starterslening

 • Na drie jaar krijg je te maken met hogere maandlasten, omdat je op dat moment begint met aflossen. Het kan zijn dat je je uitgavenpatroon hier op moet gaan aanpassen.
 • De rente op de Starterslening niet aftrekbaar van de belasting.
 • Je kunt alleen een Starterslening afsluiten in combinatie met Nationale Hypotheek Garantie. Dit kan alleen bij woningen van maximaal € 355.000 (in 2022).
 • Niet alle gemeenten bieden de Starterslening aan.

  Starterslening aanvragen

  Voor meer informatie over de Starterslening kun je terecht op de website van de SVn. Daar kun je zien of jouw gemeente de Starterslening aanbiedt en je kunt er ook de lening aanvragen.
 • 55Tweede hypotheek afsluiten

  Tweede hypotheek bij een andere bank

  Een tweede hypotheek bij een andere bank afsluiten is in principe ook mogelijk, al zitten hier soms haken en ogen naar.

  Waarom een extra hypotheek?

  De meeste voorkomende reden voor het afsluiten van een 2e hypotheek is voor een verbouwing. Kun je aantonen dat het geld gebruikt is voor verbeteringen aan je woning? Dan is de rente van je tweede hypotheek fiscaal aftrekbaar, zolang je een annuïtaire of een lineaire hypotheek hebt. Het fiscale voordeel geldt niet als je het geld voor andere zaken gebruikt.

  Wil je de overwaarde op je woning benutten? Ook dan kan een tweede hypotheek een oplossing zijn. Let wel, de hypotheekrente is dan niet aftrekbaar.

  Voorwaarden tweede hypotheek afsluiten

  Een tweede hypotheek afsluiten doe je niet zomaar. Of je een tweede hypotheek kunt krijgen, hangt af van verschillende factoren, namelijk:

 • Je inkomen;
 • De waarde van je woning;
 • Het soort verbouwing die je wilt uitvoeren (bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen of een nieuwe keuken);
 • Je huidige hypotheek: is deze nog passend?

  Hoe hoog mag een tweede hypotheek zijn?

  De totale hypotheek, dus de eerste en tweede hypotheek samen, mag niet hoger worden dan 100 procent van de huidige waarde van je woning. Daarnaast is de hoogte van de tweede hypotheek afhankelijk van jouw inkomen en eventuele vaste maandelijkse kosten, zoals leningen of een private lease auto.

  Kosten tweede hypotheek

  Aan het afsluiten van een 2e hypotheek zijn een aantal kosten verbonden. Zo vraagt de hypotheekadviseur advies- en bemiddelingskosten en moet er in de meeste gevallen een nieuw taxatierapport gemaakt worden van je woning.

  Als je al veel op je hypotheek hebt afgelost, of je hypotheek staat voor een hoger bedrag ingeschreven, kun je de hypotheek misschien onderhands verhogen. Je hoeft dan niet opnieuw naar de notaris voor het afsluiten van de tweede hypotheek. Is een onderhandse verhoging niet mogelijk, dan betaal je dus ook notariskosten. Deze kosten lopen uiteen, maar liggen gemiddelde rond de € 700. Mits daar de financiële ruimte voor is, kun je de bovengenoemde kosten meefinancieren in de tweede hypotheek. De kosten zijn daarnaast ook aftrekbaar van je inkomstenbelasting.

  Nadelen van een tweede hypotheek

  Het belangrijkste nadeel van een tweede hypotheek is natuurlijk dat je maandlasten stijgen. Ook betaal je eenmalig een aantal kosten, zoals je hierboven al hebt gelezen. Ook is een tweede hypotheek afsluiten niet altijd mogelijk op basis van je inkomen. Of een tweede hypotheek voor jou mogelijk is, kun je laten berekenen door een hypotheekadviseur.

 • 56Tweede huis kopen, wat moet ik weten?

  Geen hypotheekrenteaftrek voor 2e woning

  Voor een tweede hypotheek op een tweede huis is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Je ontvangt ook geen hypotheekrenteaftrek als je de financiering van deze woning via de hypotheek op je hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd (Box 3) en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten daarentegen zijn niet belast.

  Tweede hypotheek voor tweede huis

  Wanneer je een hypotheek wilt nemen op een woning die niet dient als hoofdverblijf zijn er geen hypotheekinstellingen die de aankoop volledig zullen willen financieren. Het is in bepaalde gevallen wel mogelijk een hypotheek op een 2e huis te krijgen, maar naast speciale eisen die aan de woning worden gesteld (het moet bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering, en met pannen gedekt) moet je er rekening mee houden dat je ook zélf eigen middelen moet inbrengen.

  Tweede woning voorwaarden

  Er kunnen nog meer hypotheekvoorwaarden zijn voor een tweede woning. Veel voorkomende voorwaarden voor een hypotheek op een tweede huis zijn:

 • Er worden bouwkundige eisen gesteld aan de woning;
 • Verplichte inbreng van eigen middelen;
 • Een opslag op de rente;
 • Bepaalde beperkingen, zoals aan een uitdrukkelijk verbod op het verhuren van de woning.

  Tweede huis kopen met overwaarde

  Je kunt een tweede huis ook gedeeltelijk of volledig financieren met de overwaarde op je eerste woning. Je verhoogt dan je huidige hypotheek met het bedrag dat je hebt aan overwaarde. Vervolgens kun je dit extra geld gebruiken voor de aankoop van een tweede woning. Let op: je kunt niet zomaar met ieder bedrag je hypotheek verhogen, je moet de nieuwe maandlasten wel kunnen dragen op basis van je inkomen. Dit zal dan ook getoetst worden door de hypotheekverstrekker.

  Woning kopen voor de verhuur

  Wil je een tweede woning kopen voor de verhuur? Ook daar zijn speciale mogelijkheden voor in de vorm van een zogenaamde verhuurhypotheek. De voorwaarden van een verhuurhypotheek zijn strenger dan voor een reguliere hypotheek. Zo mag je vaak niet de gehele koopsom financieren, maar tussen de 70 en 90 procent. Heb je interesse in een verhuurhypotheek, maak dan een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen voor meer informatie.

  Tweede huis kopen in Nederland of het buitenland?

  Een hypotheek afsluiten voor een tweede woning in Nederland is zeker mogelijk, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Wanneer je een tweede huis wilt kopen in het buitenland, is daar voor banken nog meer risico aan verbonden. Daarom stellen zij nog meer voorwaarden. Om die reden raden we je aan om altijd een ontbindende voorwaarde in het koopcontract op te nemen, voor het geval je de financiering toch niet rond krijgt. Laat je goed adviseren wanneer je in het buitenland een tweede huis wilt kopen.

  Een recreatiewoning als hoofdverblijf

  Wil je een recreatiewoning kopen en deze als hoofdverblijf gaan bewonen? Houd dan rekening met speciale regels en bepalingen. Een hypotheek afsluiten is namelijk minder eenvoudig dan bij een "normaal" woonhuis. Niet alle banken zijn bereid om een recreatiewoning te financieren, ook al wordt deze als hoofdverblijf gebruikt.

  De mogelijkheden van de recreatiewoning permanent te bewonen én de aftrek van de hypotheekrente is niet altijd even vanzelfsprekend. Er zijn gemeenten die een zogenaamd gedoogbeleid voeren en het toelaten dat recreatiewoningen permanent worden bewoond. Andere gemeenten weigeren een dergelijke toestemming. Een door de eigenaar permanent bewoond vakantiehuis kan, op basis van feitelijke omstandigheden als een 'eigen woning' in fiscale zin worden aangemerkt. Als dit het geval is, valt de woning in Box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Als de hypotheek op recreatiewoning voldoet aan de voorwaarden van een "eigen woning schuld" (starters mogen bijvoorbeeld alleen een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten) dan is de hypotheekrente aftrekbaar.

 • 57Voor wie is de schenkingsvrijstelling?

  Wanneer betaal je geen schenkingsbelasting? Je moet een aantal voorwaarden voldoen:

  Je bent tussen de 18 en 40 jaar oud bent als je de schenking ontvangt. Als je ouder bent, maar je partner is jonger dan 40 jaar, dan geldt de vrijstelling ook. Je moet de schenking gebruiken voor de eigen woning. Hier valt onder: - Aankoop, verbouwing of onderhouden van je eigen woning - Aflossing van je hypotheek - Aflossing restschuld hypotheek - Afkopen van rechten op erfpacht, opstal of beklemming van de eigenwoning

  De schenkingsvrijstelling geldt niet voor de bijkomende kosten. Denk aan bemiddelingskosten voor de hypotheek, taxatie- en notariskosten, boeterente en bouwrente. Ontvang je de schenking in 2021 dan gebruik je het geld uiterlijk in 2023. Je kunt schriftelijk bewijzen dat de schenking aan jou is betaald en dat je de schenking hebt gebruikt voor je eigen woning. Jij of je partner hebben nog niet eerder gebruik gemaakt van een 'verhoogde vrijstelling' voor een schenking van dezelfde schenker. Is dit wel het geval, dan heb je in bepaalde gevallen toch nog rechts op een belastingvrije schenking.

  Als de schenking is vastgelegd in een overeenkomst, dan mogen daarin geen voorwaarden voor de schenking staan. Behalve dat de schenking op tijd voor de eigen woning moet worden gebruikt. Je vraagt de vrijstelling aan in de aangifte schenkbelasting 2021. Je mag de schenking van iedereen ontvangen. Bovendien kun je slechts eenmalig gebruik maken van de verhoogde vrijstelling.

  58Wat als je al eerder een schenking hebt ontvangen?

  Heb je al eens eerder een schenking ontvangen die viel onder de verhoogde vrijstelling? Dan kun je slechts enkele gevallen nog een keer gebruik maken van een schenkingsvrijstelling. Voor sommige situaties is er een overgangsrecht.

  Schenkingen ontvangen vóór 1 januari 2010

  Heb je vóór 2010 al gebruik gemaakt van een verhoogde schenkingsvrijstelling? Dan heb je in 2017 nog recht op een extra vrijstelling van maximaal € 27.567. Wanneer je in 2015 of 2016 ook gebruik hebt gemaakt van de aanvullende belastingvrije schenking van maximaal € 27.570, dan is het mogelijk om in 2017 of 2018 nog een aanvullende belastingvrije schenking voor een eigen woning te ontvangen van maximaal € 46.984. Zo kun je in totaal tot € 100.000 belastingvrij ontvangen.

  59Hypotheekrente familiehypotheek aftrekbaar
  Hypotheekrente familiehypotheek aftrekbaar

  Als je aan de juiste voorwaarden voldoet, is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. Zoals elke lening voor een eigen woning moet je dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

  je betaalt een 'normale' marktrente. Een veel lagere of hogere rente betalen mag dus niet. je lost de lening tenminste annuïtair af in maximaal 30 jaar. de lening wordt schriftelijk vastgelegd. Vastleggen hypotheek

  Leg de gegevens van de hypotheek zoals het leningbedrag, de rente, looptijd en de opzegtermijn goed vast. Liefst via de notaris. Je wilt in de toekomst geen discussies krijgen.

  60Starterslening en je eerste huis
  De Starterslening is een aanvullende lening naast je hypotheek voor als je je eerste huis gaat kopen. En is ideaal voor een starterswoning. Het overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je volgens de normen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) maximaal kunt lenen. De Starterslening zorgt ervoor dat je op een verantwoorde manier iets extra’s kunt lenen bovenop het 'normale' maximaal te lenen bedrag met je inkomen.

  Huis kopen: stappenplan

  11. Financieel inventariseren

  Voordat je kunt beginnen met de zoektocht naar een woning, is het verstandig te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Hoeveel kun je lenen en wat zijn dan de maandelijkse lasten? Dit kun je eenvoudig online berekenen maar je kunt ook een afspraak maken met een hypotheekadviseur.

  Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van jouw nieuwe woning te financieren. Alle overige, bijkomende kosten moet je zelf financieren. Bereken daarom ook hoeveel eigen geld je nodig hebt.

  22. Geschikte woning zoeken

  Zodra je weet hoeveel je maximaal kunt uitgeven aan een woning en je jouw woonwensen op een rij hebt gezet, kan de zoektocht beginnen. Er zijn verschillende manieren om jouw koopwoning te vinden onder andere via funda.nl of lokale makelaars.

  33. Een huis bezichtigen

  Heb je een huis gevonden dat je aanspreekt? Dan is het tijd voor de bezichtiging. Zo kom je erachter of het huis daadwerkelijk aan je wensen voldoet.

  Checklist voor de bezichtiging

  Bij het bezichtigen van een koophuis zijn er veel zaken waar je op moet letten. Natuurlijk is het belangrijk dat het huis goed voelt, maar het is vooral belangrijk dat je later niet voor verrassingen komt te staan. Let daarom op deze punten:

  De locatie en de buurt

  De locatie en de buurt zijn belangrijke aspecten van een koophuis. Het bepaalt voor een groot deel de waarde van het huis, maar in zekere mate ook of jij je thuis gaat voelen op die plek. Voel je je veilig in de buurt? Is er voldoende parkeergelegenheid? Heeft de buurt de gewenste voorzieningen zoals openbaar vervoer of scholen? En hoe zijn de buren? Loop gerust eens door de wijk om de buurt te verkennen.

  Buitenkant van het huis

  Veel mensen investeren wel in het interieur, maar doen minder met de buitenkant van hun huis. Daarom is het extra belangrijk om hierbij stil te staan. Denk bijvoorbeeld aan de volgende aspecten: Is het dak nog in goede staat? Van welk materiaal zijn de kozijnen gemaakt? Is het schilderwerk in orde of aan vervanging toe? Wat is de zonligging van het huis? Vergeet hierbij ook niet om de tuin of het terras mee te nemen.

  Binnenkant van het huis

  Bekijk de binnenkant van het koophuis kritisch: Hoe is de indeling van het huis? Is de keuken nog in goede staat? Is de badkamer naar wens? In welke conditie zijn de plafonds en de muren? Gaan de deuren en ramen makkelijk open en dicht? Kijk met een open blik, maar laat je niet afleiden door de huidige meubels of de kleur op de muur.

  Installaties

  Ook de installaties zijn een aandachtspunt. Welke installaties en apparatuur zijn aanwezig in het huis? Zijn er voldoende stopcontacten en groepen in de meterkast? Hoe wordt de woning verwarmd en wat zijn de maandelijkse lasten van de huidige bewoner? Vraag het indien nodig aan de verkopende makelaar.

  Duurzaamheid

  Duurzaamheid is steeds belangrijker. Let daarom ook op de duurzaamheidsaspecten van het huis. Zijn de muren en het dak (goed) geïsoleerd? Is het dubbelglas nog rendabel? Wekt het huis al groene energie op, bijvoorbeeld via zonnepanelen of heeft het een warmtepomp? Vergeet hierbij ook niet naar het energielabel van de woning op te vragen.

  44. Extra onderzoek

  Als je een huis koopt, mag je verwachten dat het huis geschikt is voor ‘normaal gebruik’. Dit betekent dat er veilig gewoond kan worden met een redelijke mate van duurzaamheid. Toch kan er sprake zijn van zichtbare of onzichtbare gebreken die het normale gebruik van de woning belemmeren.

  Als koper heb je een onderzoeksplicht.

  Dit betekent dat er van jou als koper verwacht wordt dat je de staat van het huis onderzoekt. Zichtbare gebreken die je bij de bezichtiging had kunnen ontdekken, kunnen later niet als verborgen gebreken worden benoemd. Deze komen voor eigen rekening.

  De verkoper heeft mededelingsplicht

  De verkoper heeft een mededelingsplicht, ook wel de informatieplicht genoemd. Deze mededelingsplicht verplicht de verkoper alle informatie te verstrekken die voor jou als koper belangrijk kan zijn. Zo is hij verplicht je te laten weten of een huis gebreken heeft en welke dat zijn. Houd er wel rekening mee dat een verkoper zelf niet altijd op de hoogte is van verborgen gebreken.

  Bouwkundige keuring

  In sommige gevallen is het verstandig een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Een bouwkundige keuring is een onafhankelijke keuring door een bouwkundig inspecteur. De bouwkundige keuring maakt duidelijk welke gebreken een huis heeft en hoeveel onderhoud er op de korte én lange termijn nodig is. Deze gebreken legt de bouwkundig inspecteur vast in een bouwkundig rapport, samen met de kosten die nodig zijn om het huis te herstellen.

  Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slechte fundering, gevels die een grondige opknapbeurt nodig hebben, lekkage in het dak of ongedierte in huis. In alle gevallen is er (kostbaar) herstel of onderhoud nodig. Een bouwkundig rapport geeft je als koper meer zekerheid over de bouwkundige staat van het huis. Dit kan van pas komen tijdens de onderhandelingen over de prijs van de woning. Bovendien kun je het resultaat van het bouwkundig rapport als ontbindende voorwaarde op laten nemen in de koopovereenkomst.

  55. De onderhandeling

  Als je eenmaal je zinnen hebt gezet op een woning, is het soms lastig om objectief en zakelijk te blijven. Emoties gaan een rol spelen waardoor de kans bestaat dat je te veel voor de woning betaalt. Een onderhandelingsstrategie zorgt ervoor dat dit niet gebeurt.

  De onderhandelingsstrategie is helemaal afhankelijk van de situatie. Niet alleen de markt, maar ook de situatie van de verkoper. Heeft de verkoper bijvoorbeeld zelf al een nieuwe woning gekocht? Dan is er waarschijnlijk meer ruimte voor onderhandelingen.

  Ontbindende voorwaarden huis kopen

  Wanneer je een bod uitbrengt weet je misschien nog niet of je de financiering rond kunt krijgen of heb je onvoldoende zicht op de technische staat van het huis. Met ontbindende voorwaarden voorkom je dat je vastzit aan de koop van het huis. Dit zijn de meest voorkomende ontbindende voorwaarden:

 • Financieringsvoorbehoud
 • Bouwkundige keuring
 • Huisvestingsvergunning

  De ontbindende voorwaarden bepaal je vóórdat je het eerste bod uitbrengt. Wanneer de datum voor de ontbindende voorwaarden verstreken is en je alsnog afziet van de koop van het huis, betaal je een boete aan de verkoper. Die boete bedraagt meestal 10% van de totale koopsom, plus eventuele aanvullende schadevergoeding.

  Bieden op een huis

  Na het bepalen van de strategie, het bod en de (ontbindende) voorwaarden, breng je een bod uit bij de verkopende partij. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt het voorstel schriftelijk, per e-mail, telefonisch of in sommige gevallen via de website van de verkopende makelaar overbrengen.

  Onderhandelen

  Na het uitbrengen van het openingsbod is het afwachten. Je bent namelijk pas officieel in onderhandeling als de verkoper een tegenbod uitbrengt, of als de verkoper expliciet meldt dat jullie in onderhandeling zijn. Houd er rekening mee dat er meerdere onderhandelingen kunnen lopen. Dus ook als je al in onderhandeling bent, kan iemand anders een bod doen. De verkopende makelaar zal het melden als er meerdere onderhandelingen lopen.

  De verkoper is niet verplicht om zijn woning aan je te verkopen wanneer je de vraagprijs geboden hebt. De verkoper mag besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Soms zijn er zo veel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is.

  Op dat moment kan de verkoper – in overleg met zijn makelaar – besluiten de biedingsprocedure te wijzigingen in bijvoorbeeld een inschrijving. Bij een inschrijving krijgen alle bieders een gelijke kans om een bod uit te brengen. De verkoper dient uiteraard eerst eventueel eerder gedane toezeggingen of afspraken na te komen, voordat de procedure veranderd wordt.

 • 66. Ondertekenen van de koopovereenkomst

  Als koper en verkoper het eens zijn over de prijs, opleverdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken, dan is er overeenstemming. De wet bepaalt dat de koop van een onroerende zaak schriftelijk moet worden vastgelegd. Zodra partijen mondeling overeenstemming hebben bereikt over de verkoop, zijn koper en verkoper nog niet gebonden. Een mondelinge afspraak is dus niet bindend.

  Bedenktijd koopovereenkomst

  De koop komt tot stand als beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend. Daarna heb je als koper een wettelijke bedenktijd van drie dagen waarin je zonder opgaaf van reden alsnog de koop kunt ontbinden. Na deze tijd is de koop definitief rond, tenzij er ontbindende voorwaarden van toepassing zijn.

  77. Taxatierapport
  Er zijn verschillende situaties waarin u een taxatierapport nodig heeft. De meest voorkomende situatie is het aanvragen van een hypotheek bij aankoop van een huis, maar dit is niet de enige situatie waarin een taxatierapport nodig is.

  Wanneer taxatie woning:

  uw huis wilt verkopen; een huis wilt aankopen; een hypotheek nodig heeft; de waarde wilt weten i.v.m. een scheiding; wil weten of een verbouwing een meerwaarde oplevert; een verzekering wilt afsluiten en de te verzekeren waarde wilt weten; woz-bezwaar wilt laten indienen; uw hypotheek wilt oversluiten.
  88. Huis financieren

  Is het bod geaccepteerd, dan is het tijd om de financiering in orde te maken. De meeste mensen sluiten hiervoor een hypotheek af. Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van je nieuwe woning te financieren. De overige kosten moet je zelf financieren.

  Hypotheek afsluiten

  Er zijn veel verschillende hypotheekverstrekkers, met allemaal net weer andere spelregels. Een hypotheekadviseur adviseert over de verschillende hypotheken en helpt je bij het kiezen van een hypotheek die past bij jouw persoonlijke situatie. Hij vergelijkt verschillende aanbieders, berekent de maandlasten en kiest samen met jou de beste oplossing. Reken erop dat het verwerken van een hypotheekaanvraag ongeveer 4 tot 8 weken duurt.

  Kosten koper

  Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van je nieuwe huis te financieren. De overige kosten moet je zelf financieren. Dit zijn de kosten koper op een rij:

 • Overdrachtsbelasting
 • Notariskosten

  Optioneel komen daar de volgende kosten bij:

 • Advies- en bemiddelingskosten
 • Taxatiekosten
 • Bouwkundig rapport
 • Bankgarantie
 • Waarborgsom Nationale Hypotheek Garantie Makelaarscourtage

  Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’. In dat geval zijn de kosten koper bij de koopprijs inbegrepen.

  Taxeren

  De hypotheekverstrekker wil weten wat het huis waard is. Daarom is voor de financiering van een huis in de meeste gevallen een taxatierapport van een gecertificeerde taxateur nodig. Jouw aankoopmakelaar en verkoopmakelaar mogen dit rapport niet opstellen omdat ze bij het onderhandelingsproces betrokken zijn. Ze kunnen je natuurlijk wel helpen bij het vinden van een gecertificeerde taxateur.

  Nationale Hypotheek Garantie

  Veel mensen sluiten een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een NHG beperkt namelijk de financiële risico’s van een eigen koopwoning, voor de eigenaar én de bank. Omdat de geldverstrekker door een NHG minder risico loopt, is de rente vaak iets lager dan bij een lening zonder NHG. De koopprijs van de woning moet dan wel onder de NHG-grens liggen.

  Makelaarscourtage

  Wanneer je een woning aankoopt met behulp van een NVM-aankoopmakelaar, betaal je een courtage. Dit is een vergoeding voor de werkzaamheden die hij verricht. Wat je betaalt voor een aankoopmakelaar staat niet vast. De prijs verschilt per NVM-aankoopmakelaar en hangt af van de diensten die hij levert. De vergoeding bestaat meestal uit een percentage van de aankoopprijs, maar je kunt ook een vaste prijs afspreken. Hierover kan je onderhandelen.

  Een NVM-aankoopmakelaar schakel je meestal in op basis van no cure no pay. Dit betekent, wanneer er uiteindelijk geen koopovereenkomst gesloten wordt, je in principe niks betaalt. Vaak wordt afgesproken dat de courtage betaald wordt op het moment van de eigendomsoverdracht van het huis. Gemaakte kosten, zoals een bouwkundige keuring, worden vaak tijdens de looptijd van de opdracht al aan de makelaar betaald. De courtage en andere afspraken leg je vast in een opdracht tot dienstverlening.

  Het kan voorkomen dat de opdracht tot dienstverlening niet eindigt doordat de opdracht is vervuld (een geslaagde transactie) maar omdat je hebt besloten de opdracht in te trekken of omdat de makelaar heeft besloten de opdracht terug te geven. Als een makelaar de opdracht teruggeeft kan hij alleen de gemaakte kosten in rekening brengen. Als je zelf besluit de opdracht in te trekken, betaal je naast een vergoeding voor de gemaakte kosten soms ook de zogenoemde intrekkingskosten. Dit is een percentage van het loon en staat vermeld in de opdracht tot dienstverlening.

 • 99. Kies een notaris
  Als u het huis daadwerkelijk gaat kopen moet het officieel van eigenaar wisselen bij de notaris. De notaris regelt voor u de koop-, leverings- en hypotheekakte. Het is gebruikelijk dat de kopende partij de notaris mag aanwijzen want als koper betaalt u ook de kosten hiervan. Het is tegenwoordig niet meer belangrijk waar deze notaris gevestigd is.

  Koop- en leveringsakte afsluiten

  Een belangrijke stap in het kopen van uw droomhuis is het sluiten van de koop- en leveringsakte. Koop en levering zijn bij het kopen van uw huis twee verschillende zaken:

  1. Koopakte: met deze akte legt u de aankoopprijs en opleverdatum vast. Een huis koopt u door met de verkoper een schriftelijke koopakte te sluiten;

  2. Leveringsakte: met deze akte zorgt uw notaris ervoor dat de woning daadwerkelijk op uw naam komt te staan.

  Is de koop- en leveringsakte door beide partijen getekend op de datum die vastgelegd is in de koopakte, dan wordt daarna het huis officieel aan u overgedragen door de leveringsakte. De notaris zorgt ervoor dat uw huis wordt ingeschreven bij het Kadaster en de aankoopprijs wordt overgemaakt. Vanaf dat moment bent u echt eigenaar van het huis.

  1010. De overdracht
  Zodra je bij de notaris de akte van levering hebt getekend, ben je officieel eigenaar van de woning. Gebruikelijk is dat je vlak na de transportakte (ook) de hypotheekakte tekent.

  Een huis kopen

  Er komt veel kijken bij het kopen van een huis: van de zoektocht en de bezichtiging tot aan het onderhandelen en de overdracht. Hier vind je het volledige aankoopproces in 8 stappen en vind je diverse tips.

  Voor velen van ons is een huis kopen de grootste financiële investering in het leven. Het brengt dan ook aardig wat vragen en misschien zelfs spanning met zich mee.

  Onderstaand stappenplan informeert je over elke stap in het aankoopproces en helpt je goed voorbereid het traject in te gaan. Zodat je precies weet wat je te wachten staat.

  Onbeperkt gratis CBR praktijk examen