Volgende huis kopen

Verhuizen en je hypotheek


Het huis waar je in woont voldoet niet meer aan je woonwensen. Je wilt verhuizen. Ondanks dat je al eerder een huis hebt gekocht en een hypotheek bent aangegaan, komen er veel vragen op je af. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Wat mag mijn nieuwe huis kosten? Ga ik eerst een ander huis kopen of eerst mijn eigen huis verkopen? Hoe zit het met mijn huidige hypotheek? En er zijn ongetwijfeld ook zaken waar je niet over nadenkt. Hypotheek Visie helpt je graag alles inzichtelijk te maken.

Inzicht in je financiële mogelijkheden


Voordat je je huis te koop zet of op zoek gaat naar een ander huis, is het verstandig om in kaart te brengen wat je mogelijkheden zijn. Hoeveel hypotheek kun je krijgen? Verwacht je geld over te houden aan de verkoop van je oude woning (overwaarde) of heb je juist een restschuld? Als je het antwoord hebt op deze vragen weet je welk budget je beschikbaar hebt voor de aankoop van een nieuwe woning.

Maximale hypotheek


Wanneer je op zoekt wilt gaan naar een nieuwe woning, is het handig om te weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Je kunt eenvoudig en snel je maximale hypotheek berekenen op onze website.

je hypotheek meeverhuizen


Een ander huis, dus een nieuwe hypotheek? Nee, dat hoeft niet. Bij veel geldverstrekkers kun je je hypotheek en de aantrekkelijke voorwaarden meeverhuizen naar je nieuwe huis. Dit wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd. Als je een lage rente of een aantrekkelijke hypotheekvorm hebt, kan dit interessant zijn. Je kunt je lopende hypotheek niet zomaar meenemen. Deze hypotheek is gekoppeld aan je oude huis. De geldverstrekker ziet het verhuizen als een nieuwe hypotheekaanvraag. Dit betekent dat zij opnieuw bekijkt of je het hypotheekbedrag op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe woning wel kunt lenen. Lukt dat? Dan mag je de gunstige voorwaarden van je huidige hypotheek meenemen naar je nieuwe woning.

Verhuizen en de hypotheekrenteaftrek


Heb je een hypotheek lopen die je hebt afgesloten voor 1 januari 2013? Tot deze datum kon je kiezen uit verschillende hypotheekvormen. Inmiddels zijn de regels veranderd. Als je nu een nieuwe hypotheek afsluit, dan kun je de hypotheekrente alleen van de belasting aftrekken als je kiest voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Ga je verhuizen dan geldt op deze regel een uitzondering. Voor het hypotheekbedrag dat je al had op 1 januari 2013 behoud je de hypotheekrenteaftrek. Ongeacht de hypotheekvorm. Heb je een hogere lening nodig? Dan moet je voor het extra bedrag wel een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten.

Overwaarde en de bijleenregeling


Indien je overwaarde hebt bij het verkopen van je huis krijg je te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling houdt in dat wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit, je de overwaarde oftewel de verkoopwinst gebruikt voor de aankoop van je nieuwe huis. Hierdoor heb je minder hypotheek nodig en kunnen je maandlasten dus lager uitkomen. Je mag de rente vervolgens aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning min de overwaarde van de oude woning(en).

Rekenvoorbeeld


De overwaarde is na verkoop van je woning € 50.000. Je koopt een nieuwe woning van € 300.000. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek van maximaal € 250.000 (€ 300.000 – € 50.000). Leen je meer dan € 250.000 dan mag je de rente boven dit bedrag niet aftrekken.

Restschuld en je hypotheek


De waarde van je woning kan stijgen maar ook dalen. Is dat laatste het geval dan kan het zo zijn dat op een gegeven moment de hypotheek hoger is dan de waarde van je woning. Wanneer je je huis wilt verkopen, krijg je te maken met een restschuld. Deze restschuld moet je aflossen. Het maakt het kopen van een nieuwe woning ook lastiger. Maar niet onmogelijk.

Je huis verkopen met restschuld


Je hebt een restschuld als je je woning verkoopt en de verkoopopbrengst is lager dan de hypotheek. Koop je een ander huis, dan heb je meer geld nodig. Je moet namelijk niet alleen de verkoopprijs van je nieuwe huis betalen. De restschuld moet je ook nog aflossen. Je kunt dit op verschillende manieren doen: Als je voldoende spaargeld hebt, kun je de restschuld hiermee aflossen. Het is misschien ook mogelijk om de restschuld af te lossen met een schenking. Heb je binnen je hypotheek vermogen opgebouwd via een kapitaalverzekering, levensverzekering of banspaarrekening? Onder voorwaarden kun je het vermogen dat je hebt opgebouwd gebruiken voor aflossing van de restschuld. Soms is het mogelijk om je restschuld mee te financieren in je nieuwe hypotheek. Niet alle banken werken hier zomaar aan mee.
buying house in utrecht

Neem contact met ons op