Wij gaan uit elkaar

Wij gaan uit elkaar


Tijdens een relatiebreuk of scheiding heb je genoeg aan je hoofd. Los van emotionele beslissingen, moet je veel praktische knopen doorhakken. Een koophuis met een hypotheek maakt de situatie vaak nog ingewikkelder. Jullie moeten beslissen wat jullie met de woning gaan doen. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Hypotheek overnemen na scheiding of breuk


Voorheen betaalden jullie waarschijnlijk de hypotheeklasten van jullie beide inkomens. Als je alleen in de woning blijft en de hypotheek dus over zet op één naam, drukken deze lasten alleen op jouw inkomen. Daarnaast heeft je partner recht op de helft van de waarde van het huis. Is er sprake van overwaarde, dan moet je je partner uitkopen.

Huis verkopen na scheiding of breuk


Willen of kunnen jullie allebei niet in jullie woning blijven wonen? Dan kunnen jullie de woning verkopen. Met de opbrengst wordt de hypotheek afgelost. Van de eventuele overwaarde ontvangt ieder zijn/haar aandeel. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan heeft ieder recht op de helft van de overwaarde. Ben je niet getrouwd, of getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan kan dit anders zijn.

Huis en hypotheek onverdeeld laten


Soms kiezen ex-partners ervoor om samen eigenaar te blijven van de koopwoning. Als het bijvoorbeeld financieel niet mogelijk is om de hypotheek op één naam te zetten, maar de partners de woning niet willen verkopen (bijvoorbeeld in het belang van de kinderen). Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken en de hulp in te schakelen van een mediator en een hypotheekadviseur.

Huis en hypotheek onverdeeld laten


Soms kiezen ex-partners ervoor om samen eigenaar te blijven van de koopwoning. Als het bijvoorbeeld financieel niet mogelijk is om de hypotheek op één naam te zetten, maar de partners de woning niet willen verkopen (bijvoorbeeld in het belang van de kinderen). Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken en de hulp in te schakelen van een mediator en een hypotheekadviseur.

Akte van verdeling


Bij het overnemen van de hypotheek moet er een akte van verdeling worden opgesteld door de notaris. In de akte moet komen te staan dat de woning alleen op jouw naam staat. Ook de hypotheekakte moet worden aangepast. Gebeurt dit niet, dan is je ex-partner na de relatiebreuk of scheiding nog steeds aansprakelijk voor het aflossen van de hypotheek en de rente. Jullie moeten er dus rekening mee houden dat zolang de hypotheek nog op beide namen staat, jullie ook beide verantwoordelijk zijn voor de betaling van de hypotheeklasten.

Notariskosten


Notariskosten De kosten voor de akte van verdeling en het aanpassen van de hypotheekakte verschillen per notaris: je kunt een offerte opvragen bij verschillende kantoren. Wie van jullie deze kosten betaalt, mogen jullie zelf uitmaken. Vaak verdelen ex-partners de kosten onderling.

Hypotheek op één naam zetten


Voor de scheiding betaalden jullie waarschijnlijk de hypotheeklasten van jullie beide salarissen. Als je alleen in de woning blijft, drukken deze lasten alleen op jouw salaris. Vraag je af of je voldoende inkomen hebt om de (nieuwe) hypotheek en bijbehorende vaste lasten te betalen. De hypotheekverstrekker bepaalt of je de hypotheeklasten alleen kunt betalen. Mocht je alimentatie aan je ex-partner moeten betalen, dan beïnvloedt dit de hoogte van je nieuwe hypotheek. Een aan de hypotheek gekoppelde verzekering zal ook op één naam moeten worden gezet. De premie wordt dan door de hypotheekverstrekker aangepast aan de nieuwe dekking.

Ook speelt de waarde van de woning een belangrijke rol. Vanwege de huidige hoge huizenprijzen rust er vaak een overwaarde op de woning. Je moet de vertrekkende partner dan de helft van de overwaarde meegeven.

Wat gebeurt er bij onderwaarde?


Als er sprake is van overwaarde, dan moet juist de vertrekkende partner geld geven een de partner die in de woning blijft wonen. Wil jij je ex-partner uitkopen en is er sprake van overwaarde? Dan zal je de helft daarvan aan je ex-partner moeten betalen.

Hypotheek verhogen voor uitkopen partner Het bedrag dat je nodig hebt om je ex-partner uit te kopen kun je laten opnemen in je hypotheek. Die extra kosten moet je dan wel kunnen dragen. Een hypotheekadviseur kan dit voor je uitrekenen.

Partner uitkopen in termijnen In principe is het ook mogelijk om de uitkoopsom in termijnen te betalen. Hierover dien je goede afspraken te maken met je partner en eventueel een mediator.

Hypotheek overnemen zonder uitkopen


Soms vragen mensen zich af of het mogelijk is om de hypotheek over te nemen zonder de ex-partner uit te kopen. In de praktijk komt dit echter niet voor, omdat de vertrekkende partner dan met lege handen achterblijft en niet kan profiteren van de overwaarde die ontstaan is ten tijde dat hij of zij nog in de woning woonde. Wat wel voorkomt, is dat ex-partners ervoor kiezen om samen eigenaar te blijven van de koopwoning. Bijvoorbeeld als het financieel niet mogelijk is om de hypotheek op één naam te zetten, maar ze de woning niet willen verkopen (bijvoorbeeld in het belang van de kinderen). Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken en de hulp in te schakelen van een mediator en een hypotheekadviseur.
buying house in utrecht

Neem contact met ons op